homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Proeven -> Cognac -> Cognac-Geheimen tour...
Cognac-Geheimen

Cognac-Geheimen

Er komt heel wat bij kijken voordat is voldaan aan alle vereisten voor het verkrijgen van een voortreffelijke wijn. Met het verkrijgen van een sublieme cognac is het niet veel anders gesteld. Zo moeten binnen 20 minuten na de oogst de druiven worden geperst. Gebeurt dat niet, dan gaan de druiven door de druk en de warmte al gisten. Cognacdistilleerderijen liggen dan ook altijd in de onmiddellijke nabijheid van een oogstveld. Ondanks de grote hoeveelheid soorten en smaken cognac wordt er in het gebied maar gebruik gemaakt van één enkele druivensoort: de uni blanc. Het smaakverschil heeft te maken met andere factoren. Zo zijn er in de Cognac verschillen in de bodem en ook de vochtigheid van een bepaalde regio speelt een rol bij de uiteindelijke smaak. Maar er is meer: In tegenstelling tot wijn wordt cognac niet in kelders bewaard maar in schuren en zelfs de mate van de hoeveelheid wind die er door een schuur waait kan invloed hebben op de smaak. Essentieel voor de definitieve smaak is het soort vat waarin een cognac bewaard wordt. Veel mensen denken dat hoe donkerder een cognac van kleur is, hoe langer hij in oude vaten is bewaard. Een misvatting: de kleur van een cognac wordt bepaald door de duur dat hij op jonge eikenhouten vaten heeft gelegen. Oude vaten geven in tegenstelling tot jonge veel minder van hun kleur en van hun aroma's af. Naast alle variabelen als bodem, lokatie van bewaren, periode op vat en het soort vat spelen er nog andere elementen een rol. Zo is er de hand van de keldermeester - de maître - en zelfs de vorm en de maat van de distilleerkolf heeft invloed op de smaak. Zo heeft iedere distilleerderij - er zijn er bijna 2000 in de Cognac - zijn eigen karakter. Voor de vervaardiging van cognac wordt er bij de assemblage een blend samengesteld uit verschillende eau de vie's van verschillende distilleerderijen, verkregen uit verschillende jaren. Ook de drie verschillende Hennessy-cognacs: de 'Camp Romain', 'Le Peu' en 'Izambard' zijn samengesteld uit verschillende jaren maar het bijzondere aan deze 'single distillery' cognacs is dat ze uit maar één distilleerderij komen. Daarmee kan de maître nog meer dan te doen gebruikelijk een eigen karakter aan de cognac verschaffen.
Prijzen rond de ƒ 85,-

Single Distilleries:

Le Peu: In de ruim vijftig jaar oude stokerij wordt gebruik gemaakt van een distilleerkolf met een kleine capaciteit en een uitgesproken gewelfde hals. Het ongebruikelijke ontwerp geeft de stoker de mogelijkheid om het meest ongrijpbare en allerfijnste van het distillaat te vangen. Het is een haast frisse cognac die de mensen in de regio ook vaak drinken als aperitief met wat ijs.

Camp Romain: Is een eeuwoude distilleerderij en gebouwd op de plaats van een oud Romeins militair kamp. De distilleerderij gebruikt het water van het riviertje de Tidet, dat ook ooit door het Romeinse kamp heeft gestroomd. Deze robuuste roodbruine en volle cognac wordt gemaakt door Betty Lesueur. Zij heeft het blenden van haar vader geleerd en fietst nog dagelijks door haar eigen wijngaarden.

Izambard: In deze twee eeuwen oude distilleerderij wordt de cognac op vaten gelegd die reeds zijn doordrenkt met cognac. Dat geeft de Izambard zijn diepbruine kastanjegloed en zijn smaak van vanille en hout. De Izambard lijkt van de single distillery cognacs het meest op een van de klassieke cognacs.

199812

Wines & Whiskies